Jezici :
hrvatski
english
Apartmani Srnec Haus - otok Vir

Otok Vir


Otok Vir je jedan od 300 otočića i otoka Zadarskog arhipelaga. Dvadeseti je po veličini među hrvatskim otocima, a osmi u Zadarskom arhipelagu. Vir je od Zadra udaljen 26 Km. S kopna je spojen od Privlake mostom. Smješten je u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije. Ima površinu od 22.38 kvadratnih kilometara, dužinu 10.12 Km i najveću širinu 4.25 km. Obalna linija mu je 31.43 km. Plaže u pretežno pješčane i šljunkaste, te betonirane, a s kristalno čistim morem.
Zbog idalnog položaja na hrvatskom Jadranu, Vir je pogodno mjesto za izlete, npr. u Nacionalni park Paklenica, Koranate, slapove Krke i Plitvička jezera. U neposrednoj blizini nalazi se i starohrvatski kraljevski grad Nin, te 3000 godina stari grad Zadar čija jezgra obiluje povijesnim spomenicima i kulturnim baštinama.
Vir po klimi spada u područje pravog Mediterana. Zdrava klima otoka Vira pogoduje turistima, a tako utječe i na zdravlje i dužinu života stanovinika.
Obala Vira prilično je razvedena, ima veći broj manjih uvala, istaknutijih rt-ova i hridina. Osim kupanja, surfanja, jedrenja, vožnje na skuterima i ostalim sportovima na vodi, turisti mogu svoje slobodno vrijeme provoditi šetajući do vrha Bandire (112m) i diviti se predivnoj panorami koja oslikava cijeli otok Vir, obližnje otoke i Velebit (1750m). Oni koji poznaju mountain-biking toplo bi preporučili za ovu vrstu sporta. Na nekim virskim plažama, posebno u uvali Sapovac, u blizini venecijanske utvrde Kašteline, ima peloickog blata za liječenje reumatskih bolesti, na što upućuju osobe zrelije dobi. Turistička ponuda Vira se bazira isključivo na privatnom apartmanskom smještaju. Restorani i kafići s terasama u hladu, konobe, disco klub, ribarnica sa uvijek svježom ribom, mesnica sa uvijek svježim mesnim proizvodima i tržnica izvrsno popunjavaju turističku ponudu Vira. Otok Vir ima i svoj autobusni kolodvor, poštu, mjenjačnicu, turistički ured, ambulantu.